Povijest Kluba

Klub je nastao iz školske košarkaške selekcije 1983.godine pod imenom KK GOSPIĆ 83.

Krenulo se s djevojkama koje su trenirale košarku u Osnovnoj školi u Gospiću,počeci natjecanja u tadašnjoj ligi zapad Brkljačić Dubravka (djevojačko Jakšetić),Jasmina i Enesa Subašić,Marina Pavičić,Tea Starčević,Jasna Nikšić,Ivona Ratković,Miroslava Župan,Katarina Stopić,Marija Radošević,Serdar,Blaženka Vukelić,Maja Živković,Branke Brkljačić i mnoge druge.

Počeci kluba obilježeni su natjecanjem u Istarsko-primorskoj i ličkoj regionalnoj ligi,gdje osvaja prvo mjesto.

U završnici prvenstva zapad košarkašice GOSPIĆ 83 izborile kvalifikacije za drugu ligu 1985.godine. U Rijeci 1.05.1986. godine priznanje KK GOSPIĆ 83 –juniorke za osvojeno II. mjesto Istarske,Primorsko goranske i Ličke regije .

Niti strašno ratno stanje nije omelo razvoj kluba , igralo se kao domaćin izvan Gospića sa svega 5-6 igračica (sestre Bižanović,Jurjević,Brkljačić,Nikšić i Rukavina). Cijelo vrijeme rata klub je bio vjesnik nacionalne pobjede-aktivno se treniralo i sudjelovalo u natjecanjima.

U natjecateljskoj sezoni 1992./93. Klub se natječe u A-2 hrvatskoj ligi.

KK GOSPIĆ 83 dobio priznanje 5.01.1994.godine kao najbolji športski klub Ličko-senjske županije u 1993.godini .

Veliki uspjeh gospićke ženske košarke i ličkog športa uopće dogodio se 1995.godine ulaskom u A-1 žensku ligu (tadašnja ženska liga crvena i plava podijeljena po regijama).

Te godine su u Gospić došla i prva pojačanja igračica: Luketić,Muše,Smoje,Knežević,Božin..

KK GOSPIĆ 83 dobio priznanje 21.12.1995.godine kao najbolji športski klub županije Ličko-senjske za 1994.godinu

Prekretnica u stilu rada Uprave kluba učinjena je 11.prosinca 1996.godine u motelu „Plitvice“ u Zagrebu kada je instaliran zagrebački dio Uprave, odnosno usvojen dvogodišnji program rada te izabran gospodin Nikica Valentić za počasnog predsjednika Kluba.

KK GOSPIĆ 83 proglašen najboljom sportskom udrugom Grada Gospića i Ličko-senjske županije u 1995. i 1996.godini.

Od tada je klub silovito krenuo naprijed da bi se 1997.godine dolaskom Mirjane Tabak i Ruskinje Natalije Perevoznikove, izborio za četvrto mjesto na ljestvici A-1 ženske košarkaške lige u oštroj konkurenciji s KK „Adriatic osiguranjem“,KK „Šibenik“ i KK“Montmontažom“.

Taj uspjeh je ostvaren u atmosferi samopouzdanja,pobjedničkog mentaliteta i uz svesrdnu podršku divne publike, bez čije vjere u takav uspjeh to ne bi bilo izvedivo, neprolazne zasluge pripadaju i tadašnjoj Upravi kluba na čelu s predsjednikom Kluba Stankom Jurjevićem,tajnikom Ivicom Novačićem i počasnim predsjednikom Nikicom Valentićem. U promoviranju Kluba zasluge pripadaju i tadašnjem županu Anti Frkoviću,te gospićkim gradonačelnicima Ivanu Blaževiću i Milanu Koliću te brojnim sponzorima i prijateljima Kluba.

Treniralo se u Osnovnoj školi u Gospiću i Baškim Oštarijama 20 km udaljenim od Gospića gdje su se igrale utakmice.Stoga se s nestrpljenjem očekivala izgradnja športske dvorane u Gospiću kapaciteta 1500 gledatelja. KK GOSPIĆ 83 je proglašen za najbolju športsku udrugu Saveza športova županije Ličko-senjske te je dobio priznanje Grada Gospića za izuzetne športske rezultate u 1997.godini.

Košarkaški klub GOSPIĆ 83 je u pripremnom periodu sudjelovao na međunarodnim turnirima ISTRO CUP-u u Slovačkoj 1997.(osvojeno 2. mjesto) i 1998.(osvojeno 3. mjesto).

U natjecateljskoj sezoni 1998/99 po prvi puta gospićki ženski košarkaški klub Gospić 83 Megrad sudjeluje u europskom KUP-u Lilliane Ronchetti, usprkos što nije imao adekvatnu športsku dvoranu igrao je kao domaćin u Zagrebu u kvalifikacijskoj rundi protiv Željezničara iz Bosne i Hercegovine,Elitzur Holona iz Izraela i Brisaspora iz Turske.

Dolazi do stagnacije tadašnje Uprave Kluba na čelu s predsjednikom Stankom Jurjevićem i tajnikom Ratkom Devićem uslijed financijske krize,teške gospodarske situacije ,nagomilavanja dugova uslijed velikih troškova putovanja,smještaja europskih ekipa u zagrebačkim hotelima i nepodmirenih dugovanja prema igračicama.

Gospićki športski savez i Savez športova Ličko –senjske županije ŽKK GOSPIĆ 83 Megrad proglašava najboljim ženskim kolektivom u 1998.godini.

U natjecateljskoj sezoni 1999/2000 dolazi do reorganizacije kluba i velikog pozitivnog pomaka dolaskom na čelo kluba predsjednika dr Darka Milinovića ,tajnice Vesne Nikšić i nove Uprave Kluba. Klub u pripremnom periodu sudjeluje u Istro Cupu u Slovačkoj.

Natjecateljska sezona 1999/2000 za gospićki ženski košarkaški klub znači prekretnicu u radu i postizanju uspješnih rezultata kluba, Klub nastupa pod imenom KK GOSPIĆ 83 INERO. Te sezone se organizira po prvi puta Završni turnir KUP-a RH za ženske ekipe Ružica Meglaj Rimac u Baškim Oštarijama u kojem u finalnoj utakmici klub protiv Croatije iz Zagreba osvaja drugo mjesto.

U natjecateljskoj sezoni 1999./2000. osvojen je prvi naslov Prvakinja Hrvatske i od te sezone klub se nalazi na vrhu ženske košarke u Hrvatskoj.

ŽKK Gospić 83 Inero za ostvarene športske uspjehe u 1999.godini dobiva priznanje Gospićkog športskog saveza,a od Saveza športova Ličko-senjske županije dobiva priznanje kao najbolja športska udruga u XX stoljeću.

U natjecateljksoj sezoni 2000/2001 u pripremnom periodu Klub sudjeluje u ISTRO Cupu u Slovačkoj.Pod imenom Gospić Inero klub sudjeluje u natjecateljskoj sezoni 2000./2001 ponovno u europskom kupu Lilianne Ronchetti,novi predsjednik kluba je gospodin Ilija Naletilić,a potpredsjednik ostaje gospodin Josip Lemić. Domaćinske europske utakmice se odigravaju u Splitu s ekipama Željezničar iz Sarajeva,BIH,Apollon Ptolemaida,Grčka i Elitzur Holon iz Izraela.ŽKK GOSPIĆ INERO je proglašen najboljim sportskim klubom i ženskim kolektivom u Ličko-senjskoj županiji u 2000.godini.

U natjecateljskoj sezoni 2001/2002 ŽKK GOSPIĆ INERO ne sudjeluje u Cup-u Lilliane Ronchetti radi teške financijske situacije ,predsjednik kluba je gospodin Josip Lemić a potpredsjednik Nikola Brkljačić.,cilj kluba je vratiti naslov Prvaka države.

Uz veliku navijačku podršku vjernih navijača kluba u dvorani Velebno u Baškim Oštarijama su postavljene za finalne utakmice montažne tribine,u četvrtoj finalnoj utakmici protiv KK MONTMONTAŽA u ŠD Trešnjevka (kutiji šibica) uz direktni TV prijenos košarkašice GOSPIĆ INERA su osvojile naslov Prvakinja Hrvatske.

Žkk GOSPIĆ INERO za ostvarene športske rezultate u 2001 godini dobio priznanje Gospićkog športskog saveza i Saveza športova županije Ličko-senjske.

U natjecateljskoj sezoni 2002/2003 Klub nosi ime ŽKK GOSPIĆ Industrogaradnja ,predsjednik je dr. Darko Milinović,a direktor Milan Kolić.

Klub pored natjecanja u A-1 ligi sudjeluje u europskoj ženskoj ligi dobrodošlice EWWL s ekipama iz Slovenije,Austrije,Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U pripremnom periodu klub sudjeluje na međunarodnom turniru Bogep KUPA u Mađarskoj osvaja 1.mjesto.

ŽKK GOSPIĆ Industrogradnja kao prvak na ljestvici nakon odigranih 14 kola europske Trocal lige sudjeluje u Final Four-u u Sarajevu -osvojeno 4.mjesto.

Dolazi do smjene prvog trenera Vlade Brkljačića koji je klub vodio od samog osnutka 1983.godine punih 20 godina.Za trenera ŽKK Gospić Industrogradnja dolazi Željko Ciglar,klub se kandidira za domaćinstvo završnog turnira KUP-a Ružica Meglaj Rimac i tako je na najbolji način promovirano otvorenje nove gradske športske dvorane u Gospiću.

Ženski košarkaški klub Gospić Industrogradnja je po prvi put pobjednik KUP-a Ružica Meglaj Rimac.ŽKK Gospić Industrogradnja dobio je priznanje Gospićkog športskog saveza i županije Ličko –senjske kao najbolji ženski kolektiv u 2002.godini.

U natjecateljskoj sezoni 2003/2004 ŽKK GOSPIĆ Industrogradnja u pripremnom razdoblju sudjeluje na međunarodnim turnirima Bogep CUP u Mađarskoj i X. turniru Zrinski i Frankopani u Zagrebu gdje su osvojena prva mjesta.Vlado Brkljačić je ponovno trener ŽKK Gospić Industrogradnja.

ŽKK GOSPIĆ Industrogradnja je organizirao domaćinstvo Final Four-a EWWL Trocal lige,pobijedivši u finalnoj utakmici ŽKK Šibenik Jolly JBS 59:58 te postao pobjednik EWWL Trocal lige.

U završnici Kup-a RH Ružica Meglaj Rimac zbog ozljeda u polufinalnoj utakmici izgubili od Šibenika. U završnici prvenstva uz tri uzastopne pobjede 3:0 protiv Šibenika osvojen je naslov Prvakinja Hrvatske za 2004 godinu.ŽKK Gospić Industrogradnja dobio priznanje za najbolju športsku udrugu Ličko –senjske županije i Gospićkog športskog saveza u 2003.godini.

U natjecateljskoj sezoni 2004/2005 predsjednik Kluba je Nikola Brkljačić,a direktor Milan Kolić.Organizira se turnir „GOSPIĆ KUP“ na kojem sudjeluju ekipe : Croatia,Medvedščak i Postaja Centar Maribor. ŽKK Gospić-Industrogradnja sudjeluje u FIBA Europe Cup Women s ekipama iz Rusije,Njemačke i Mađarske,regionalnoj Trocal ligi s ekipama iz Slovenije,Austrije,Bosne i Hercegovine,Srbije i Makedonije),Ligi za prvaka Hrvatske i Kup-u Ružica Meglaj Rimac.

Prošavši grupu FIBA Cup-a , u šesnaestini FIBA Cup-a sastaje se po drugi put u mjesecu prosincu s Nadezhdom u Orenburgu,Rusija,pa su Uprava kluba i igračice zbog udaljenosti putovala čarter letom. Organizirano je domaćinstvo završnog turnira KUP-a RH Ružica Meglaj Rimac za ženske ekipe na kojeme je ekipa ŽKK Gospić Industrogradnje dokazala svoju športsku veličinu i uspješnost osvajanja KUP-a Ružica Meglaj Rimac na zadovoljstvo svih sponzora,uprave i vjernih navijača kluba. ŽKK Gospić Industrogradnja dobio priznanje kao najbolji ženski športski kolektiv za 2004.godinu od Saveza športova županije Ličko-senjske i Gospićkog športskog saveza.

U natjecateljskoj sezoni 2005/2006 Klub dobiva novog sponzora punog naziva ŽKK GOSPIĆ Croatia osiguranje. U pripremnom razdoblju krajem devetog mjeseca organiziran je po drugi put „GOSPIĆ KUP 2005“ na kojem su sudjelovale ekipe :Croatia iz Zagreba, PGM Ragusa iz Dubrovnika,Maribor iz Slovenije i Gospić Croatia osiguranje , postignut je sljedeći poredak (1.ŽKK Gospić Croatia osiguranje,2.PGM Ragusa Dubrovnik,3.Croatia i 4.Maribor).

Klub sudjeluje u FIBA Europe Cup-u za žene u preliminarnoj rundi s klubovima iz Litve,Mađarske i Slovenije ,prošavši skupinu nalazi se na prvom mjestu.

U šesnaestini finala Euro Cupa igra s ekipom Kozachka –Zalk Zaporozhye iz Ukrajine (u Ukrajini izgubili 6 razlike a kod kuće pobijedili 24 koša razlike).

U osmini finala Euro Cup-a igra se s Pays D Aix iz Francuske ( u Francuskoj izgubili 3 koša razlike a u uzvratnoj utakmici u Gospiću nedostajao jedan koša za prolazak u četvrtinu finala Euro Cup-a). U WABA regionalnoj ženskoj ligi igralo se s klubovima iz Sarajeva,Tuzle,Celja,Zagreba,Šibenika,Podgorice,Herceg Novog,Vojvodine i Makedonije.

Nakon odigranih 18 kola ŽKK Gospić Croatia osiguranje se nalazio na prvom mjestu na ljestvici .Domaćin završnice regionalne WABA lige je bio Novi Sad,ekipa ŽKK GOSPIĆ Croatia osiguranje je izgubila u polufinalu od domaćinske ekipe Vojvodine (4 koša razlike) ,a u utakmici za treće mjesto poražena je od ekipe Celja (7 koševa razlike) tako da je osvojeno tek četvrto mjesto u regionalnoj WABA ligi.

Nakon neuspjeha ekipe na Final Four-u regionalne lige u Novom Sadu dolazi do promjene trenera, umjesto Vlade Brkljačića dolazi Većeslav Kavedžija.

U završnom turniru KUP-a RH Ružica Meglaj Rimac za žene koji je održan u Šibeniku poraz u finalu ekipe ŽKK Gospić Croatia osiguranje od Šibenika 16 koševa razlike .

Žkk Gospić Croatia osiguranje u Ligi za prvaka nakon odigranih deset kola zauzima prvo mjesto na ljestvici, u poluzavršnici pobijedivši Studenac Omiš osigurao prvu finalnu utakmicu na domaćem terenu,prve dvije finalne utakmice Šibenik poveo sa 0:2. U trećoj finalnoj utakmici dolazi do preokreta. U ekipu Gospić Croatia osiguranje se vraća trener Vlado Brkljačić i košarkašice Gospića u naredne tri utakmice postižu tri uzastopne pobjede i osvajaju naslov prvakinja Hrvatske po četvrti put. ŽKK Gospić Croatia osiguranje dobio je priznanje Gospićkog športskog saveza i Saveza športova Ličko –senjske županije za najbolju žensku udrugu u 2005.godini.

U natjecateljskoj sezoni 2006/2007 ŽKK Gospić Croatia osiguranje je organizator kvalifikacijske utakmice za EP 2007 između ženskih seniorskih reprezentacija Hrvatske i Poljske u Gospiću.Organiziran po treći put „GOSPIĆ KUP“ 2006 u kojem su sudjelovale ekipe :Venezia,PGM Ragusa,Merkur Celje i Gospić Croatia osiguranje.ŽKK Gospić Croatia osiguranje je osvojio drugo mjesto na NLB turniru regionalne lige u Budvi.

U Europe Cup-u preliminarnoj rundi ŽKK Gospić Croatia osiguranje sudjeluje s klubovima iz Rusije (Nadezhda) ,Slovačke (MBK Ruzomberok),Litve(TTT Riga),u šesnaestini EuroCupa igra se s ekipom Lattes Montpellier iz Francuske .

U regionalnoj NLB ligi sudjeluje ekipe iz Bosne i Hercegovine(Tuzla i Željezničar),Srbije(Crvena zvezda i Vojvodina),Crne Gore (Jedinstvo Bijelo polje , Herceg Novi i Budućnost),Hrvatske (Šibenik,PGM Ragusa,Gospić Croatia osiguranje) , CSKA Sofija iz Bugarske i Merkur Celje iz Slovenije.Final Four NLB WABA regionalne lige igra se u Sofiji osvojeno treće mesto.

Završnica KUP-a Ružica Meglaj Rimac igrala se u Dubrovniku ,ŽKK Gospić Croatia osiguranje pobjednice su KUP-a Ružica Meglaj Rimac za sezonu 2006/2007.

U A-1 Ligi za prvaka osvojeno drugo mjesto.ŽKK Gospić Croatia osiguranje dobio priznanje od Gospićkog športskog saveza i Saveza športova Ličko-senjske županije za postignute uspješne športske rezultate u 2006.godini.

U natjecateljskoj sezoni 2007/2008 Ženski košarkaški klub Gospić Croatia osiguranje u pripremnom razdoblju odigrao Međunarodni turnir u Banskoj Bistrici(Slovačka) osvojeno prvo mjesto,organizirao 4.međunarodni „GOSPIĆ KUP 2007“,sudjelovale ekipe : Besiktas Cola Turka iz Turske,Electra Ramat Hasharon iz Izreala,PGM Ragusa iz Dubrovnika i ŽKK Gospić Croatia osiguranje(osvojeno prvo mjesto) i Memorijalni turnir Vojko Herksel, osvojeno drugo mjesto.

Odigran po prvi put ženski košarkaški SUPER KUP prošlosezonskih pobjednica KUP-a RH Ružica Meglaj Rimac i Prvakinja Republike Hrvatske osvajačice Super Kup-a su bile igračice iz Šibenika.

U EuroCup-u u preliminarnoj rundi ŽKK Gospić Croatia osiguranje sudjeluje s ekipama iz Mađarske (Szeviep),Poljske (KS AZS-PESZ Gorzow) i Njemačke (Wasserburg).Nakon završetka preliminarne runde ŽKK Gospić Croatia osiguranje s četiri pobjede i dva poraza se nalazi na drugom mjestu u grupi,u šesnaestini finala EuroCup-a igra s ekipom iz Španjolske (Hondarribia - Irun) s pobjedom od 14 razlike iz oba susreta osigurava prolaz u osminu finala EuroCup-a.U osmini finala EuroCup-a igra s ekipom iz Turske (Botas Spor) .ŽKK GOSPIĆ Croatia osiguranje pobjeđuje u gostima i kući i igra četvrt finale EuroCup-a što je za klub bio povijesni uspjeh u europskom FIBA natjecanju.

ŽKK Gospić Croatia osiguranje u četvrtini finala EuroCup-a igra s ekipom iz Italije(Beretta Famila) u obadva susreta je ekipa iz Italije bolja.

U NLB regionalnoj ligi igra se s klubovima iz Srbije(Vojvodina,Crvena zvezda),Bosne i Hercegovine(Mladi Krajišnik),Slovenije(Celje)Crne Gore(Budućnost i Jedinstvo) i Hrvatske(PGM Ragusa,Šibenik,Medveščak i Gospić Croatia osiguranje).Završni turnir FINAL FOUR NLB WABA regionalne lige održan u Gospiću od 20. do 22.03.2008.godine. osvojeno drugo mjesto.

Nakon neuspjeha na Final Four regionalne lige dolazi do smjene trenera umjesto Vlade Brkljačića dolazi Zoran Oštrić.

U natjecateljskoj sezoni 2007/2008 osvojeno drugo mjesto u KUP-u Ružica Meglaj Rimac i A-1 ženskoj ligi.ŽKK Gospić-Croatia osiguranje dobio priznanje Gospićkog športskog saveza i Saveza športova Ličko-senjske županije kao najbolji ženski kolektiv u 2007.godini.

U natjecateljskoj sezoni 2008/2009 predsjednik Kluba je Milan Kolić, a direktor Luka Matijević. Klub je organizirao 5.tradicionalni GOSPIĆ KUP istovremeno s prvim dijelom Memorijalnog turnira Vojko Herksel ženske košarkaške Multipower lige (koji se igrao u tri grupe: 1.grupa u Gospiću (Gospić Croatia osiguranje,Celje i Medveščak),2.grupa u Banja Luci(Mladi Krajišnik i Vojvodina) i 3.grupa u Podgorici(Budućnost,Jedinstvo i PGM Ragusa)pobjednici iz sve tri grupe igrali su u Šibeniku finalni turnir od 3.do 5.10.2008.godine)Šibenik kao pobjednik prošlo sezonske regionalne lige igrao je samo na finalnom turniru.Ženski košarkaški klub Gospić Croatia osiguranje je u Memorijalnom finalnom turniru Vojko Herksel bio pobjednik turnira.

U EuroCup-u igralo se u preliminarnoj grupi s ekipama iz Španjolske (Gran Canaria),Italije (Crass Basket Taranto) i Cipra(K.V Imperial). U Multipower regionalnoj ligi su se nizali porazi i nakon izgubljene utakmice u Gospiću od Medveščaka dolazi do smjene trenera Oštrića , ponovno se vraća trener Vlado Brklajčić.Prošavši preleminarnu grupu igralo se u šesnaestini finala EuroCup-a s ekipom iz Italije (Lavazzini Basket Parma). U prvoj utakmici u Gospiću se pobijedilo rezultatom 60:55 ali u Italiji je u gostujućoj utakmici bilo teško održati stvorenu razliku i nije se uspio osigurati prolazak u osminu Finala EuroCup-a.

ŽKK Gospić Croatia osiguranje dobio priznanje Gospićkog športskog saveza i Saveza športova Ličko-senjske županije za najbolji ženski kolektiv u 2008.godini.

U Multipower regionalnoj ligi igrala se završnica FINAL Four-a u Bijelom polju,Crna Gora u polufinalu se igralo s domaćom ekipom u teškoj utakmici se nije uspjelo izboriti za finale,osvojeno treće mjesto.

Završni turnir KUP-a Ružica Meglaj Rimac se igrao u Gospiću. U polufinalnoj utakmici je ŽKK Gospić Croatia osiguranje pobjedio Jolly JBS Šibenik i u finalnoj utakmici pobijedivši Medveščak osvoji naslov Pobjednica KUP-a Ružica Meglaj Rimac.

U A-1 ženskoj ligi za prvaka su se odigrale četiri finalne utakmice i u četvrtoj utakmici u Šibeniku je ŽKK Gospić Croatia osiguranje osvojio naslov Prvaka Hrvatske za natjecateljsku sezonu 2008/2009.

Naslovom prvakinja ŽKK Gospić Croatia osiguranje je po prvi puta izborio igranje Euro Lige Women za natjecateljsku sezonu 2009/2010.

U natjecateljskoj sezoni 2009/2010 klub je po prvi puta u svojoj povijesti osvojio tri trofeja : naslov prvaka Hrvatske, Hrvatski Kup Ružica Meglaj Rimac i Međunarodnu ženski košarkašku IWBL ligu.

U natjecateljskoj sezoni 2009./10. ženski košarkaški klub GOSPIĆ CROATIA OSIGURANJE sudjelovao je u

 • Euroligi za žene – kvalifikacijska runda
 • IWBL regionalnoj ligi – prvo mjesto
 • KUP RH “Ružica Meglaj Rimac”-prvo mjesto
 • A-1 ženskoj ligi-prvo mjesto

PRVA EKIPA

 • 27.kolovoza 2009. počele pripreme u Gospiću

Sastav ekipe:

I. Anđa Jelavić.cap

I. Ivana Jurčević

I. Ana Vrsaljko

I. Marija Vrsaljko

I. Lamisha Augustine

I. Carla Thomas

I. Jelena Ivezić

I. Adrijana Došen

I. Danijela Došen

 1. Katarina Starčević
 2. Emanuela Salopek
 3. Martina Romac
 4. Nikolina Mesić
 5. Martina Gambiraža - oporavak

Trener: Vlado Brkljačić

Pomoćni trener : Marko Strahinja

Fizioterapeut: Ivana Hace

Klupski liječnik: dr Ivanka Krmpotić

Klub je pripreme odradio u Gospiću , Rovinju i Poreču, za vrijeme priprema u Poreču su odigrane prijateljske utakmice u period od 17. do 29.09.sa ekipama iz Rusije (Dinamo Novosibirsk i Nadezhda), Italije (Reyer i Como) i Slovenije (Merkur Celje).

 • 30.09.2009.godine u Gospiću odigran je memorijalni turnir Vojko Herksel WABL lige koji je istovremeno bio i tradicionalni Gospić Kup šesti po redu
 • sudjelovale ekipe :

Polufinale

 • Gospić Croatia osiguranje i Merkur Celje 77:57
 • Jolly JBS Šibenik i Jedinstvo 69:41

U finalu su igrali :

Gospić Croatia osiguranje i Jolly JBS Šibenik - 75:85

Utakmicu za 3.mjesto : Merkur i Jedinstvo – 68:76

U finalnoj utakmici igračica Marija Vrsaljko ozlijedila koljeno i završila na operaciji.

U IWBL regionalnoj ligi sudjelovalo 10 klubova: Jedinstvo – Crna Gora, Vojvodina – Srbija, Šibenik Jolly JBS,Ragusa PGM , Medveščak i Gospić Croatia osiguranje – Hrvatska, Mladi Krajišnik- Bosna i Hercegovina, Merkur Celje, AJM Maribor i Kranjska gora – Slovenija .

Natjecateljska sezona 2009/2010 počela prvom odigranom utakmicom IWBL regionalne lige 10.10.2009 u Gospiću s Mladim Krajišnikom iz Banja luke.

Treće kolo se igralo s ekipm iz Šibenika 84:71 dovedena igračica Ivona Bogoje.

Po prvi puta u povijesti kluba sudjelovanje u Euro ligi u kvalifikacijskoj rundi s ekipama iz:

Francuske ( ESM Llle Metropole),Španjolske(Halcon Avenida), Italije (Beretta Famila),Mađarske (Mizo Pecs), prije početka natjecanja ruska ekipa CSKA Moskva odustala od natjecanja te je umjesto njih upala ekipa iz Poljske (Wisla Can-pack)

Prva utakmica igrala se u Francuskoj 28.10.2010 – 73:59

Druga utakmica u Gospiću s Halcon Avenida 04.11.2010 - 52:75

Poslije drugog poraza u natjecanju Euro lige dolazi do smjene trenera. Umjesto glavnog trenera Vlade Brkljačića i pomoćnog trenera Marka Strahinje dolazi Stipe Bralić kao glavni trener i Slavica Luketić kao pomoćni trener.

Treća utakmica se igrala u Italiji s Beretta Famila s rezultatom - 91:76

Prije četvrte utakmice Euro lige dovodi se igračica Pelagia Papamichail kao pojačanje.

Četvrta utakmica u Gospiću s ekipom iz Mađarske Mizo Pecs - 68:74

peta utakmica u Poljskoj s Wisla Can pack – 77:75

šesta utakmica u Gospiću s ESM Lille Metropole - 85:63

sedma utakmica u Španjolskoj s Halcon Avenida – 81:79 ekipi se pridružila povrijeđena igračica Martina Gambiraža

Osma utakmica u Gospiću s Beretta Famila – 65:88

Deveta utakmica u Mađarskoj s Mizo Pecs – 90:78 ( bez Anđe Jelavić koja je povrijeđena).

Prije desete utakmice Euro Lige klub napustila igračica Pelagia Papamichail a u klub došla Ivona Matić

Deseta utakmica u Gospiću s Wisla Can Pack – 84:85

Tako je Gospić Croatia osiguranje s jednom pobjedom u natjecatelsjkoj sezoni 2009/10 završio natjecanje u Euro ligi.

17.02.2010. se igra II krug drugog dijela KUP-a Ružica Meglaj Rimac s ekipom Zadra, koju je pobijedila ekipa Gospića, te se plasirala u polufinale Kup-a.

U Gospić dolazi igračica Ina Marin.

27.02.2010 počela Liga za prvaka – 6 klubova po dvostrukom bod sustavu sudjeluju ekipe: Gospić Croatia osiguranje, Studenac Omiš, Medveščak,PGM Ragusa,Craotia 2006 i Jolly JBS Šibenik.

U regionalnoj IWBL ligi nakon odigranih 18 kola Gospić Croatia osiguranje se nalazi na prvom mjestu ,te se kandidira za Final four IWBL llige .

 • poredak na tablici je slijedeći:

I. Gospić Croatia osiguranje

I. Jolly JBS Šibenik

I. Merkur

 1. Mladi Krajišnik
 2. Hit Kranjska Gora
 3. Jedinstvo
 4. Medveščak
 5. Vojvodina
 6. AJM Maribor
 7. PGM Ragusa

Final four se odigrava u Gospiću od 11.-13.03.2010.godine .

U polufinalu su igrali :

Gospić Croatia osiguranje i Mladi Krajišnik – 86:49

Jolly JBS Šibenik i Merkur – 86:64

Utakmicu za treće mjesto su igrali : Merkur i Mladi Krajišnik – 69:53

Finale uz TV prijenos su igrali : Gospić Croatia osigur. i Jolly JBS Šibenik – 73:65

 1. i 27.03.2010 se odigrava finale Kup-a Ružica Meglaj Rimac u Šibeniku.

U polufinalu su se sastali: Gospić Croatia osiguranje i Lupa promotion

Jolly JBS Šibenik i Medveščak

U Finalnoj utakmici Jolly JBS Šibenik i Gospić Croatia osiguranje 56:64

Nakon odigranih 10 kola Lige za prvaka poredak na tablici je slijedeći:

1.Gospić Croatia osiguranje

 1. Jolly JBS Šibenik
 2. Medveščak

4.Studenac Omiš

5.Croatia 2006

6.PGM Ragusa

Gospić Croatia osiguranje je u dvije utakmice ostvario uzastopne pobjede u susretu sa Studencom iz Omiša.

Prva utakmica završnice doigravanja 24.04.2010 ,se protiv Jolly JBS Šibenika igrala u Gospiću s rezultatom 87:63 za Gospić 1:0

Druga utakmica u Šibeniku 28.04.2010 Jolly JBS Šibenik – Gospić Croatia osiguranje pobjeda Gospića.

Treća utakmica u Gospiću 01.05.2010.godine 3:0 obranjen naslov prvaka Hrvatske.

MLAĐI UZRASTI

U natjecateljskoj sezoni 2009/2010 uzrast 89-93 godište igra B-1 žensku ligu zapad izvan konkurencije pod imenom Gospić Croatia osiguranje II

Igračice su:Adrijana Došen,Danijela Došen,Martina Romac,Nikolina Mesić,Helena Čulina,Petra Devčić,Gordana Devčić,Tina Krmpotić,Marina Borovac,Katarina Starčević,Rukavina, trenerica Katarina Brezović (40 sati mjesečno treninzi)

U B-1 ženskoj ligi zapad sudjelovalo je 7 ekipa: Gospić Croatia osiguranje II , Bakar, Sv.Rok,Rovinj,Biska Pula II,Mlakasport i Krk.

Sezona počela s prvim kolom 22.11.2009.godine.

Nakon odigranih 11 utakmica naša ekipa se nalazi na 4. mjestu, završila sezona 04.04.2008.(zaostale utakmice se igrale po dogovoru naknadno)

Igranje u BCAA Alpe Adria super ligi za djevojčice 96/97 (tri grupe po četiri ekipe ,Sjever,Zapad,Istok,Jug) uključene zemlje: Mađarska,Bosna i Hercegovina,Hrvatska,Italija i Slovenija.

Naše mlađe kadetkinje su sudjelovale u grupi “C” :Alić .A, Pašić.A, Sertić.A.M, Škulj.G,Jakšetić.A, Brkljačić.M, Brkljačić.K, Brkljačić.K,Bićanić.B, Jelenić.S,Stilinović.L, Uzelac.N – trenerica Dubravka Brkljačić

14.11.2009 godine u Šibeniku turnir :

Šibenik Jolly – Gospić

Split –Zadar

Split –Gospić

Šibenik Jolly - Zadar

13.12.2009 turnir u Gospiću:

Gospić- Zadar 47:75

Nagykaniza – Zadar 56:43

Nagykaniza – Split 29:61

Gospić- Split 39:109

21.02.2010 turnir u Virju

Podravac –Nagykaniza 43:88

Borac-Gospić 84:33

Borac – Nagykaniza 67:30

Podravac –Gospić 73:71

Gospić-Nagykaniza 35:111

Mlađe kadetkinje na poziv talijanskog kluba Famila Beretta Schio sudjelovale od 28.-30.12.2009. na memorialnom turniru “Antonio Cestaro”. Turnir je bio podjeljen u dvije grupe djevojčica jedna grupa ispod 15 godina i druga grupa ispod 19 godina. Naša ekipa sudjelovala u grupi ispod 15 godina s ekipama : Basket Parma ,Kinder sport Schio i A.S Vicenza, naše djevojčice predvodila trenerica Dubravka Brkljačić.

U natjecateljskoj sezoni 2009/2010 radilo se s dvije grupe djevojčica-mlađih kadetkinja na Ličkom Osiku s kojima su radila dva trenera Toni Jakšetić i Vlado Brkljačić i u Gospiću jedna grupa najmlađeg uzrasta formirana od 10 godina.

Škola košarke završava sa radom krajem školske godine 2009/10 kad se planira organizirati turnir povodom Dana grada Gospića pod nazivom “Dani košarke” u trajanju od dva dana gdje bi bile uklječene sve djevojčice iz svih pet grupa uz rad svih trenera u dvije smjene.

IZVJEŠTAJ O RADU KLUBA U NATJECATELJSKOJ SEZONI 2010/2011

U natjecateljskoj sezoni 2010./11. ženski košarkaški klub GOSPIĆ CROATIA OSIGURANJE sudjelovao je u

 • 7.tradicionalni Gospić Kup i Memorijalni turnir Vojko Herksel- 3 utakmice
 • Euroligi za žene – kvalifikacijska runda- 10 utakmica
 • IWBL regionalnoj ligi – 22 utakmice
 • KUP RH “Ružica Meglaj Rimac”- 3 utakmice
 • A-1 ženskoj ligi za prvaka- 15 utakmica

PRVA EKIPA

 • 30.kolovoza 2010. počele pripreme u Gospiću

Sastav ekipe:

 1. Maurita Reid
 2. Ivana Jurčević
 3. Ana Vrsaljko
 4. Marija Vrsaljko .cap
 5. Michelle Maslowski
 6. Iva Badanjak
 7. Jelena Ivezić
 8. Petra Devčić
 9. Gordana Devčić
 10. Ivona Matić
 11. Ina Marin
 12. Sandra Mandir
 13. Martina Gambiraža
 14. Snežana Aleksić
 15. Sena Pavetić

Trener: Stipe Bralić

Pomoćni trener : Slavica Luketić

Fizioterapeut: Ivana Hace

Klubski liječnici: dr Ivanka Krmpotić, dr Sandra Čubelić

Klub je pripreme odradio u Gospiću i Poreču, za vrijeme priprema u Poreču su odigrane prijateljske utakmice u period od 17. do 19.09.2010.sa ekipama iz Rusije (Dinamo Novosibirsk ), Slovenije (Merkur Celje),Srbije (Partizan).

 • 24.09.2010.godine u Gospiću odigrano predkolo memorijalnog turnira Vojko Herksel IWBL lige i tradicionalni Gospić Kup sedmi po redu igralo se s Čelikom iz Zenice. U šibeniku se igralo finale Memorijalnog turnira Vojko Herksel
 • sudjelovale ekipe :

Polufinale

 • Gospić Croatia osiguranje i Vojvodina
 • Jolly JBS Šibenik i Maribor

U finalu su igrali :

Gospić Croatia osiguranje i Jolly JBS Šibenik gdje je ekipa Šibenika pobijedila i tako osvojila memorilani turnir Vojko Herksel.

U IWBL regionalnoj ligi sudjelovalo 12 klubova: Jedinstvo – Crna Gora, Vojvodina,Partizan,Voždovac,Radivoj Korać – Srbija, Šibenik Jolly JBS,Lupa promotion, Medveščak i Gospić Croatia osiguranje – Hrvatska, Čelik Zenica- Bosna i Hercegovina, Merkur Celje i AJM Maribor – Slovenija .

Natjecateljska sezona 2010/2011 počela prvom odigranom utakmicom IWBL regionalne lige 06.10.2010 u Beogradu s Partizanom koju je naša ekipa izgubila.

U Euro ligi u kvalifikacijskoj rundi s ekipama iz:

Španjolske(Rivas Ecopolis),Mađarske (MKB Euroleasing Sopron), Poljske(Lotos Gdynia),Rusije (UMMC Ekaterinburg) i Turske (Fenerbahce)

Prva utakmica igrala se u Gospiću 27.10.2010 s ekipom Ekaterinburga – 73:87

Odlaze igračice Ina Marin i Ivona Matić a dolazi Snežana Aleksić

Druga utakmica u Turskoj s Fenerbahce 03.11.2010 - 109:92

Treća utakmica u Poljskoj s rezultatom - 90:88

Četvrta utakmica u Gospiću s ekipom iz Španjolske - 75:92

Peta utakmica u Mađarskoj – 82:68

Šesta utakmica u Rusiji - 77:63

Sedma utakmica u Gospiću s Turskom ekipom Fenerbahce – 60:92

Osma utakmica u Gospiću s Lotos Gdynia – 98:83

U povijesti kluba po prvi put je naš Klub proglašen u 59.anketi Sportskih novosti prema glasovanju novinara najboljom hrvatskom ekipom godine 2010.

Deveta utakmica u Španjolskoj s Rivas Ecopolis – 99:89

Deseta utakmica u Gospiću s MKB Euroleasing Sopron– 81:78

Tako je Gospić Croatia osiguranje s dvije pobjede u natjecatelsjkoj sezoni 2010/11 završio natjecanje u Euro ligi i osigurao u narednoj natjecatelsjkoj sezoni sudjelovanje u Euro ligi.

U utakmici IWBL lige u XVIII kolu se povrijedila igračica Marija Vrsaljko i završila na operaciji.U klub dolazi nova igračica na poziciji centa Sena Pavetić

23.02.2011. se igra II krug drugog dijela KUP-a Ružica Meglaj Rimac s ekipom Pule, koju je pobijedila ekipa Gospića, te se plasirala u polufinale Kup-a.

26.02.2011 počela Liga za prvaka – 6 klubova po dvostrukom bod sustavu sudjeluju ekipe: Gospić Croatia osiguranje, Studenac Omiš, Medveščak,Lupa promotion,Pula i Jolly JBS Šibenik.

Liga za prvak je počela 26.02.2011.godine igra se 10 kola po dvostrukom bod sustavu (srijeda-subota), sudjeluje 6 klubova:Studenac Omiš,Puka,Lupa promotion,Jolly JBS,Medveščak i Gospić Croatia osiguranje.

U regionalnoj IWBL ligi nakon odigrana 22 kola Gospić Croatia osiguranje se nalazi na prvom mjestu .

 • poredak na tablici je slijedeći:
 1. Gospić Croatia osiguranje
 2. Partizan
 3. Jolly JBS Šibenik
 4. Merkur
 5. Jedinstvo
 6. Radivoj Korać
 7. Lupa promotion
 8. Čelik
 9. Voždovac

10.Vojvodina

11.Maribor

 1. Medveščak

Final four se prema dogovorima vodstva lige i Partizana trebao odigrati u Beogradu od 04.do 06.03.2011.godine ali je došlo do nerealizacije dogovorenog i Partizan je odustao od igranja i Šibenik se ponudio za oraganizatora Final foura ali zbog niza neregularnosti samo finale se nije odigralo.

 1. i 27.03.2011 se odigrava finale Hrvatskog Kup-a Ružica Meglaj Rimac u Gospiću.

U polufinalu su se sastali: Gospić Croatia osiguranje i Lupa promotion

Jolly JBS Šibenik i Medveščak

U Finalnoj utakmici između Gospić Croatia osiguranje i Jolly JBS Šibenika s rezultatom 83:71, osvijen je po treći put zaredom Kup Ružica Meglaj Rimac

Nakon odigranih 10 kola Lige za prvaka poredak na tablici je slijedeći:

 1. Jolly JBS Šibenik 10 9 1 19
 2. Gospić Croatia osiguranje 10 9 1 19
 3. Lupa promotion 10 6 4 16
 4. Studenac Omiš 10 4 6 14
 5. Medveščak 10 1 9 11
 6. Pula 10 1 9 11

U dvije polu finalne utakmce Liga za prvaka protiv ekipe Lupe promotion rezultat je bio 2:0. U finalnoj seiji u prvoj utakmici u Šibeniku naša ekipa je pobjedila rezultatom 66:74, druga utakmica u Gospiću s rezultatom 74:68 i treća utakmica u Šibeniku 75:90 s rezultatom 3:0 Žkk Gospić Croatia osiguranje je obranio naslov prvakinja Hrvatske treći put za redom,a osvojeni naslov prvakinja Hrvatske sedmi put.

_

Tekst: Vesna Nikšić